Direct naar inhoud
‘Met schaamte los je je problemen niet op’

‘Met schaamte los je je problemen niet op’

Onverwacht ontslag zorgde voor flinke financiële problemen bij Marcel.

Al snel stapelden de onbetaalde rekeningen zich op. Zijn vrouw verdiende te weinig om het gezin met twee jonge kinderen te kunnen onderhouden.

 

“Jarenlang heb ik als schilder en stukadoor voor hetzelfde aannemingsbedrijf gewerkt. Met twee inkomens konden mijn vrouw en ik de huur en alle vaste lasten net opbrengen. Toen ik plotseling ontslagen werd omdat er te weinig werk was, voelde het alsof de grond onder mijn voeten wegviel.”

 

In het rood

Het duurde een paar weken voordat Marcel zich echt realiseerde dat hij geen werk en dus ook geen inkomsten meer had. “Natuurlijk had ik direct een uitkering aangevraagd. Maar het een duurde een tijdje voordat die uitgekeerd werd. Ondertussen viel de ene rekening na de andere op de deurmat. In het begin betaalde ik die gewoon, maar na drie weken kwam ik in het rood en kon ik ze niet meer betalen.”

 

Pijnlijk besparen

De weken erna zaten Marcel en zijn vrouw met het handen in het haar. De naschoolse opvang van hun kinderen hadden ze al snel na Marcels ontslag opgezegd – papa was immers thuis om de kinderen op te vangen. Om te besparen werd het internetabonnement opgezegd en werden de kinderen van voetbal en zwemmen gehaald. “Vooral dat ik mijn kinderen van hun favoriete sportclubs moest halen, deed me ontzettend zeer. Maar we konden niet anders. Na een paar maanden hadden we al een schuld van duizenden euro’s opgebouwd.”

 

Schuldhulp

Behalve gewone rekeningen, ontving Marcel nu ook veel aanmaningen en brieven van deurwaarders. “In een aanmaning van de corporatie las ik iets over schuldhulpverlening. Een tijd heb ik nog gedacht: dat is niks voor mij, ik kan het allemaal toch zeker zelf wel oplossen? Maar een maand later, heb ik toch maar de telefoon gepakt. Met schaamte los je je problemen niet op.” Na een intakegesprek bleken Marcel en zijn vrouw voor schuldhulp in aanmerking te komen.

 

Hulp accepteren

“Dat viel niet mee, zo’n schuldhulptraject. Maar het was het waard. Soms kom je er gewoon zelf niet uit, en moet je hulp accepteren. En, dat heb ik geleerd, beter zo snel mogelijk. Tegenwoordig sparen we overigens meer dan voorheen. Een financiële buffer had ons een hoop ellende bespaard.”

 

Wat zijn eigenlijk uw vaste lasten? En hoe kunt u kosten besparen? In de Woonkostenkrant vindt u allerhande nuttige tips en adviezen voor een gezonde huishoudportemonnee.

U kunt de Woonkostenkrant gratis ophalen bij ons kantoor.

 

De naam van Marcel is gefingeerd. De persoon op de foto is niet de man uit het artikel.

Naar top