Direct naar inhoud
Bewonerscommissie Molukse Wijk en Woonservice IJsselland sluiten convenant
Logo WIJ en BMWD

Bewonerscommissie Molukse Wijk en Woonservice IJsselland sluiten convenant

Op 12 september 2024 is door de bewonerscommissie van de Molukse Wijk van Doesburg en door onze directeur-bestuurder Saskia Hakstege, in het bijzijn van burgemeester Loes van der Meijs en wijkbewoners, het "Convenant Woningtoewijzing Molukse Wijk Doesburg" ondertekend. Het doel van het convenant is de woningen in de wijk ook in de toekomst voor de Molukse gemeenschap te behouden.

Doesburg heeft één van de 45 Molukse wijken in Nederland 
De Molukse wijk van Doesburg telt 38 sociale huurwoningen. Deze woningen zijn speciaal voor de huisvesting van Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen aan het begin van de 60'er jaren in opdracht van het Rijk gebouwd. In totaal zijn er destijds in Nederland 71 Molukse wijken gebouwd, waarvan er nu nog 45 over zijn. De woningen werden oorspronkelijk door het Rijk onder beheer van de Dienst Domeinen geplaatst en stonden bekend als de domeinwoningen. In de 80'er jaren zijn deze domeinwoningen overgedragen aan de woningcorporaties. De Nederlandse regering, en dominee Metiarij, namens de Molukse Eenheidspartij, spraken met de ondertekende Gezamenlijke Verklaring onder andere af dat het Molukse karakter van deze wijken behouden zou blijven.  

Toewijzing van woningen in de Molukse wijk Doesburg 
De 38 woningen in de Molukse wijk worden al vanaf de 60'er jaren bewoond door huurders van Molukse afkomst. Komt er een woning vrij, dan wordt deze woning aangeboden aan iemand van Molukse afkomst, die op de daartoe bijgehouden kandidatenlijst staat. De volgorde van inschrijving is daarbij bepalend.  

Het overgrote deel van de bewoners van de Molukse wijk vond het belangrijk dat het Rumah Tua (ouderlijk huis) -principe aan de toewijzingsprocedure zou worden toegevoegd. De Rumah Tua-traditie houdt in dat huizen in de wijk van generatie op generatie worden doorgegeven. Bij het overlijden van een ouder of ouders willen de kinderen van de overleden(en) uit respect als eerste in aanmerking komen voor overname van de woning. Door toevoeging van het Rumah Tua-principe aan

de toewijzingsprocedure blijft de samenwooncultuur van de Molukse gemeenschap behouden, gericht op saamhorigheid, gastvrijheid en zorgen voor de familie.  

Mocht er een kind of kleinkind zijn van de eerste bewoners die de woning met een beroep op het Rumah Tua-principe wenst te huren, dan krijgt deze vanaf nu voorrang op de andere kandidaten op de lijst. Bij aanspraken op het Rumah Tua-principe geldt de eis onverkort dat de betrokkene ingeschreven moet staan op de kandidatenlijst. 

Ook de woningzoekenden van Molukse afkomst moeten voldoen aan alle wettelijke eisen van passend toewijzen en het maximaal inkomen.  
 
Mochten er geen passende kandidaten zijn vanuit de Molukse gemeenschap, dan wordt de woning verhuurd via het geldende woonruimteverdeelsysteem van WIJ (op dit moment: Entree). 
 

Na de ondertekening van het convenant hebben we onder het genot van heerlijke Molukse hapjes de ondertekening gevierd.

 

Lees eventueel ook het artikel in de Regiobode:

Molukse wijk Doesburg blijft behouden » Regiobode (regiobodeonline.nl)

Naar top